3 langkah mudah untuk melindungi Laman web anda daripada penggodam siber

3-langkah-mudah-untuk-melindungi-laman-web-anda-daripada-penggodam-siber

3 langkah mudah untuk melindungi Laman web anda daripada penggodam siber iaitu memuat naik aplikasi keselamatan WordPress seperti Sucuri,iThemes Security dan Bulletproof Security.Apabila anda mula menulis siaran ini,anda mungkin bimbang bahawa ia akan penuh dengan jargon teknikal yang dikelirukan oleh pemilik laman web biasa.Beberapa cadangan kami di bahagian bawah adalah lebih teknikal,jadi anda mungkin ingin berunding dengan pembangun anda tentang perkara ini.Walau bagaimanapun,terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sendiri yang tidak memerlukan banyak pengetahuan teknikal.

Langkah Pertama: Memuat turun aplikasi keselamatan

Jika anda membina laman web anda dengan sistem pengurusan kandungan (CMS),anda boleh meningkatkan laman web anda dengan aplikasi keselamatan yang secara aktif menghalang percubaan penggodaman laman web.Setiap pilihan (CMS) yang tersedia,kebanyakannya secara percuma.

Aplikasi Keselamatan untuk WordPress:

 • iThemes Security
 • Bulletproof Security
 • Sucuri
 • Wordfence
 • Fail2Ban

Pilihan Keselamatan untuk Magento:

 • Amasty
 • Watchlog Pro
3 langkah mudah untuk melindungi Laman web anda daripada penggodam siber

Sambungan Keselamatan untuk Joomla:

 • Jhacker Watch
 • JomDefender
 • RSFirewall
 • Antivirus Website Protection

Senarai pilihan diatas adalah cara menangani kelemahan keselamatan yang ada pada setiap platform,menghalang bentuk percubaan penggodaman selanjutnya daripada menimbulkan pelbagai komplikasi pada “base” laman web anda.

Tambahan pula,mana-mana “base” laman web,sama ada halaman diurus CMS atau HTML,boleh mendapat manfaat daripada SiteLock.SiteLock berfungsi sekadar menutup jurang keselamatan dalam “base” laman web dengan menyediakan pemantauan harian untuk pengesanan perisian,pengenalpastian kelemahan,pengimbasan virus aktif dan banyak lagi.SiteLock ialah pelaburan yang patut dipertimbangkan jika perniagaan anda bergantung pada ‘base’ laman web.

Nota:SiteLock disertakan dalam pelan pengehosan WordPress.

Langkah Kedua:Gunakan HTTPS

Sebagai pelanggan,anda mungkin sudah sedar bahawa setiap kali anda menghantar maklumat sensitif ke laman web,anda harus sentiasa mencari gambar kunci hijau dan HTTPS dalam bar penyemak imbas anda. HTTPS adalah salah satu cara yang teringkas utama untuk keselamatan penggodam ia menunjukkan bahawa menyediakan maklumat kewangan pada laman web supaya ia dalam keadaan selamat.

Sijil SSL adalah penting kerana ia melindungi pergerakan data sensitif antara “base” laman web anda dan ‘server’ seperti kad pembayaran, data peribadi dan maklumat hubungan.

Walaupun sijil SSL sentiasa diperlukan untuk ‘base’ eDagang, sejak kebelakangan ini sijil tersebut diwajibkan untuk semua ‘base’.Pada 2018, Google mengeluarkan peningkatan aplikasi Chrome.Kemas kini keselamatan telah dikeluarkan pada bulan Julai, dan ia memberi amaran kepada pengguna jika ‘base’ laman web anda tidak mempunyai sijil SSL.Walaupun ‘base’ laman web anda tidak mengumpul maklumat sensitif,ini menjadikan pengguna lebih cenderung untuk ‘berhati-hati’.

Hal ini demikian,kerana mereka mahu ‘pengguna’ mendapat pengalaman laman web yang hebat dan selamat, enjin carian mengambil serius tentang keselamatan ‘base’ laman web berbanding sebelum ini. Enjin carian mungkin meletakkan kedudukan ‘base’ laman web anda sebagai hasil daripada komitmen anda terhadap keselamatan.Jika anda tidak mempunyai sijil SSL,anda akan mendapat kedudukan yang lebih rendah dalam hasil carian.

Jadi,Apakah maksud keperluan sijil SSL?Sijil SSL diperlukan jika anda mahu orang ramai mempercayai jenama anda. Sijil SSL adalah murah,tetapi tahap keselamatan tambahan yang diberikan kepada pelanggan anda sangat membantu untuk menjadikan ‘base’ laman web anda lebih selamat dan boleh dipercayai.

Kami mengambil serius tentang keselamatan ‘base’ laman web di HostGator,tetapi kami juga ingin memudahkan anda untuk membuat laman web yang selamat. Sijil SSL percuma disertakan dengan semua rancangan pengehosan web HostGator. Sijil SSL akan diberikan kepada akaun anda serta-merta,tetapi anda perlu mengikuti beberapa prosedur untuk memasang sijil SSL percuma di ‘base’ laman web anda.

Langkah Ketiga:Pastikan platform dan perisian laman web anda dikemas kini

Pastikan platform dan perisian laman web anda dikemas kini Menggunakan CMS dengan pelbagai aplikasi dan sambungan yang berguna menawarkan banyak faedah,tetapi ia juga membawa risiko.kesulitan dalam komponen sistem pengurusan kandungan yang boleh dikembangkan adalah punca utama virus ‘base’ laman web.

Oleh kerana kebanyakan sistem ini adalah program perisian sumber tersedia untuk pencipta yang berniat baik dan penggodam siber.Penggodam siber boleh memeriksa kod ini untuk mengesan kelemahan keselamatan yang membolehkan mereka mengawal ‘base’ laman web anda dengan mengekspoitasi sebarang kelemahan platform atau skrip.

Sentiasa pastikan sistem pengurusan Kandungan,apl dan sebarang skrip yang anda pasangkan sentiasa dikemas kini untuk mengelakkan ‘base’ laman web anda daripada digodam.

Jika anda mempunyai ‘base’ laman web berasaskan WordPress, anda boleh pastikan dengan cepat sama ada anda dikemas kini dengan memasukkan papan kekunci WordPress anda.Cari ikon kemas kini di sebelah nama ‘base’ anda di penjuru kiri sebelah atas dan untuk mengakses kemas kini WordPress anda,klik nombor tersebut.

Artikel asal:https://www.hostgator.com/blog/3-easy-steps-that-protect-your-website-from-hackers/

Hazim Admin

Hazim Admin

Leave a Replay

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

WELCOME TO NONSPRO

Scroll to Top