3 Website Untuk Semak Kelajuan Web (Speed Test)

semak kelajuan

3 website untuk semak kelajuan web supaya Website yang laju adalah sangat penting bagi memastikan trafik yang tinggi dan mengurangkan outbound. Pemilihan host perlulah yang betul dan boleh menampung trafik dan data yang ada pada satu-satu website. Salah satu spesifikasi yang kita boleh pertimbangkan ialah web caching & web drive yang digunakan oleh pihak hosting. Bagi website yang dipaparkan pada telefon pintar disyorkan hanya mengambil masa bawah dari 3 saat, jika masa loading terlalu lama untuk membuka website, pengguna akan keluar dan ini akan memberi kesan kepada rank di enjin pencarian. Dan lagi teruk jika website kita adalah sebuah web penjualan. Jadi setiap media yang dimasukkan perlu di optimize terlebih dahulu, dan ringankan halaman yang penting seperti halaman utama (home), shop page, product page, & checkout page.

1.Pingdom

Pingdom merupakan syarikat yang memang kerjanya memantau kelajuan website.Semakan kelajuan website ini diberikan secara percuma.

2.GTMetrix

GTMetrix hampir sama dengan Pingdom.Selain itu,GTMetrix menggunakan dua sistem skor iaitu PageSpeed dan YSlow Score. Perhatikan di bahagian Pagespeed untuk lihat jika ada media atau perkara lain yang menyebabkan website menjadi perlahan. Dan lihat di bahagian Waterfall jika ada plugin yang menjadi punca perlahan.

speedtest gtMetrix

3.ThinkWithGoogle

ThinkWithGoogle adalah tools baru menggantikan PageSpeed. Beza tools ini berbanding Pingdom dan GTMetrix, tools ini fokus untuk mobile. Ianya akan menilai kelajuan website dari sudut 3G dan 4G.

semak kelajuan

Artikel asal:

Hazim Admin

Hazim Admin

Leave a Replay

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

WELCOME TO NONSPRO

Scroll to Top