5 Cara mudah untuk Tingkatkan laman web anda lebih mudah diakses

5 cara tingkatkan laman web anda lebih mudah diakses

Apakah definisi lebih mudah diakses laman web?

5 Cara mudah untuk Tingkatkan laman web anda lebih mudah diakses iaitu Mereka bentuk laman web anda supaya ia boleh diakses oleh individu yang mempunyai kecacatan dikenali sebagai ‘accessibility’ laman web. Ini termasuk orang yang mempunyai masalah dengan penglihatan,pendengaran, penggunaan tetikus, bacaan dan pemahaman.

Ia juga boleh diakses untuk semua pengguna, Termasuk warga emas, mereka yang mengalami kesukaran membaca pada skrin dan mereka yang mempunyai sekatan ‘situasi’. Mungkin mereka bekerja terbuka dan tidak dapat mendengar apa-apa.

Oleh itu, Melaksanakan kebolehaksesan tidak sukar. Anda hanya perlu tahu tentang isu asas yang boleh membuat laman web itu sukar atau mustahil untuk digunakan bagi sesetengah pengguna.

Menyemak ‘accessibility’ laman web :

Halangan biasa

Kebiasaannya orang menggunakan laman web ‘biasa’ tidak selalu menganggap halangan yang boleh menghalang orang lain daripada menggunakannya. Ini bukan senarai penuh, tetapi ia termasuk beberapa sekatan sistem biasa :

cara tingkatkan laman web
  • Dalam gambar atau infografik, terdapat maklumat penting yang terpadam. Pembaca teks ke suara tidak akan dapat ‘lihat’.
  • Tanpa sari kata atau transkrip, kandungan audio atau video.
  • Menu navigasi yang panjang dan rumit untuk mana-mana sahaja di ‘base’ anda, seseorang yang menggunakan papan kekunci perlu bersusah payah mengemas semua halaman web.
  • Butang yang terlalu atau terlalu kecil.
  • Teks sama terlalu kecil atau pudar ke latar belakang (kekurangan kontras).
  • Arah yang berdasarkan warna atau imej semata-mata seperti ‘tekan butang merah.’ anda akan menghadapi masa yang sukar dengan ini jika rabun warna.
  • Hanya menyediakan nombor telefon sebagai alat komunikasi. Jika seseorang tidak dapat bercakap atau menggunakan telefon biasa, mereka akan memerlukan kaedah komunikasi alternatif.

Bagaimanakah saya boleh menjadikan ‘base’ laman web saya dapat menarik perhatian pengguna?

Di internet, anda boleh mendapatkan panduan penuh dan senarai semak untuk ‘accessibility’ halaman web. Walau bagaimanapun, Hanya untuk menarik perhatian reka bentuk laman web dengan sensitiviti dan pengetahuan boleh membuat perbezaan yang ketara. Berikut adalah beberapa cadangan :

1. Menyediakan elemen audio dan visual dengan pilihan.

Pembaca skrin atau teknologi bantuan lain boleh digunakan untuk “membaca” halaman web anda. Sertakan transkrip atau kapsyen jika maklumat penting disembunyikan dalam maklumat grafik, jadual atau video.

2. Sertakan teks alternatif dalam imej anda.

teks pendek yang dipanggil teks alt menerangkan perkara yang terdapat dalam imej. Justeru itu, Ia dimasukkan ke dalam kod HTML supaya pembaca skrin boleh mengaksesnya. (Dengan cara ini, Mengisi teks alt anda juga sangat baik untuk SEO). Berikut ialah cara menambah teks alt pada imej anda.

3. Tukar warna dan kontras pada laman web anda.

Pilih warna yang cukup berbeza antara satu sama lain untuk menjadikan tulisan anda mudah dibaca. Jika anda ingin selamat, Gunakan teks hitam pada latar belakang yang terang. Berikut ialah beberapa lagi petunjuk tentang cara membuat teks ‘base’ yang boleh dibaca.

4. Berikan ruang untuk butang yang besar dan boleh dilihat.

Benarkan ruang yang mencukupi di sekeliling butang untuk ditekan dengan mudah dan jadikan perkataan yang besar dan boleh dibaca. Elakkan meletakkan dua butang berdekatan antara satu sama lain, kerana mengklik pada butang yang salah boleh membawa pautan lain dalam laman web tersebut. Berikut ialah beberapa lagi petunjuk tentang cara membuat butang dan CTA (call to action) yang baik.

5. Gunakan fon yang besar dan mudah dibaca.

Elakkan penggunaan saiz fon yang kecil kepada fon bersaiz besar, Adakah anda mahu mengujinya? Beri sesiapa yang berumur 60 tahun ke atas ‘base’ laman web anda dan tanyakan sama ada mereka boleh membacanya tanpa cermin mata.

Akhir sekali, ‘accessibility’ laman web memberi manfaat kepada semua pelawat.

5 cara mudah untuk

Berita baiknya ialah membuat pengubahsuaian kecil bukan teknikal untuk menjadikan laman web anda lebih digunakan dengan mudah, Terutamanya jika anda meminta input pengguna. Selain itu, Menjadikan laman web anda boleh diakses oleh orang kurang upaya dan dapat memudahkan semua orang.

Hazim Admin

Hazim Admin

Leave a Replay

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

WELCOME TO NONSPRO

Scroll to Top