5 Elemen asas rekabentuk website yang perlu anda tahu

elemen asas rekabentuk website

Terdapat lima elemen asas rekabentuk website yang perlu anda tahu dan setiap satunya menyumbang kepada pengalaman pengguna (UX) dengan cara tersendiri. Jadi,anda perlu memastikan tiada satu bahagian pun yang membuatkan suatu website itu ‘kurang’ mendapat perhatian pengguna.

5 Elemen asas rekabentuk website adalah seperti berikut:

1. Konten

‘Konten adalah raja. Konten merupakan salah satu sebab utama pengguna melawat website anda dan ia mempunyai kaitan dan kesan dalam carian internet (SEO). Untuk menjadikan website anda lebih lengkap, anda perlu menghasilkan konten-konten yang menarik serta mengandungi bahan kualiti tinggi seperti video, berita, info dan maklumat yang berkaitan. Penggunaan gambar dan video yang berkualiti dan berkaitan dengan konten yang ingin disampaikan perlu dititik beratkan. Ini akan memastikan pengguna anda akan kekal di halaman website anda.

content marketing

2. Akses

Selain konten, sesebuah website juga dinilai dengan tahap akses yang diberikan kepada pengguna akhir (End User). Sebuah website wajib senang dinavigasi dan laju supaya pengguna tidak terlalu lama menunggu untuk ke halaman lain. Penggunaan button kenalah sesuai dan setiap satunya berfungsi dengan baik. Jadikan laman web yang senang diakses dengan cepat dan mesra dengan pengguna mudah alih.

digital marketing

3. Estetika

Dalam dunia hari ini,mempunyai laman web yang menarik secara visual yang berfungsi pada semua peranti adalah penting. Walau bagaimanapun,anda mesti mengekalkan imej jenama anda. Laman web anda mesti mencerminkan siapa anda sebagai perniagaan dan berhubung secara estetik dengan khalayak. Oleh itu, daya tarikan visual laman web anda bukan sahaja membantu meningkatkan kesedaran jenama, tetapi juga meningkatkan kredibiliti.

aesthetic

4. Pencarian

Walaupun anda mempunyai laman web yang paling menarik dan mesra pengguna di internet, ia akan menjadi sia-sia melainkan ia boleh ditemui. Justeru itu,kejayaan laman web anda bergantung pada kehadiran dan keterlihatan anda melalui strategi pemasaran digital seperti SEO, media sosial dan pemasaran e-mel. Oleh itu,Penglihatan adalah penting untuk mengetahui cara untuk temui laman web anda dan platform yang hendak disasarkan dengan cara menggunakan kandungan anda. Beribu-ribu faktor mempengaruhi kedudukan anda dalam enjin carian (SEO),Jadi pastikan anda mempunyai strategi anda sendiri untuk laman web kelihatan menarik.

web design ideas

5. Interaksi

Laman web anda harus menarik minat audience,menarik perhatian mereka,membimbing mereka melalui banyak peringkat laman website anda, dan akhirnya menggesa mereka untuk menghubungi anda. Justeru itu, laman web anda bukan hanya untuk pertunjukan ia juga bertujuan untuk membantu anda membuat cadangan dan meningkatkan jualan.walau bagaimanapun,interaksi juga berfungsi membangunkan perniagaan anda dan ia perlu dipastikan melibatkan pengguna anda dengan betul.

interactive design
Hazim Admin

Hazim Admin

Leave a Replay

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

WELCOME TO NONSPRO

Scroll to Top